DairyTales

Viestejä nautojen planeetalle.

Jälkeen munan

Ensin tuli muna. Sitten unohtui kana. Ajatus nousi mieleeni, kun astuin elämäni ensimmäistä kertaa virikehäkkikanalaan. Ilma oli ummehtunut, tila täydessä valaistuksessakin hämärä ja höyhensohjosta muodostunut pölykerros peitti pintoja.

Matalissa häkeissään linnut eivät voineet pyrähdellä ja hierarkian alimmat joutuivat tilan ahtaudessa nokkimisen kohteeksi. Paikoin kanat olivat lähes sulattomia. Tämä kanala ei edusta kaikkia kanaloita, mutta se oli esimerkki siitä, millaisen hinnan kana voi munistaan maksaa.

Tavallinen munijakana lopetetaan noin vuoden ikäisenä. Muninnan tahti hidastuu ja munien koko alkaa vaihtella sen verran, etteivät ne enää täytä teollisen koneiston laatuvaatimuksia.

Kanat tuhotaan ongelmajätteenä Honkajoella tai toimitetaan turkiseläinten rehuksi. Suomessa munijakanojen ruhojen järjestelmällistä haaskausta ei ole suitsittu. Briteissä munijakanoista tehdään kuulemma esimerkiksi kanapasteijojen täytettä.

Kuluttajalle kanaloihin tutustuminen ei ole ongelmatonta. Hakusanalla "virikehäkki", "vapaan kanan muna", "vapaa kanala" tai "lattiakanala" youtubesta löytyy ainoastaan eläinoikeusjärjestöjen kuvaamia videoita.

Näyttääkö munijakana siis tältä:

alt

Vai tältä:

alt

Vaikka virikekanalassa kananmunaa ei tehnyt mieli, ruokahalu palasi ennen pitkää. Ostan luomumunia, mutta onko hieman parempi vielä hyvä?

Jos vastaus on ei, lienisi viisainta jättää kananmunat syömättä. Onko ravitsevaan kananmunaan eettisesti ongelmatonta oikopolkua?

Yhdysvaltojen munateollisuus kavahti hiljattain, kun yritys nimeltä Hamptons Creek toi myyntiin ilman munaa valmistetun majoneesin. Ja mikä pahinta, halvalla. Kasvipohjaista Just mayo -majoneesia myyvät jo isommatkin ruokaketjut, kuten Whole Foods. Projektia rahoittaa ruualla kikkailusta kiinnostunut Bill Gatesin säätiö.

Unilever haastoi Hamptons Creekin oikeuteen, sillä sen mukaan mayo-sana on harhaanjohtava tuotteessa, joka ei sisällä munaa. Jupakkaa seurannut julkisuus hyödytti kasvimajoneesia: sen myynti kohosi ennennäkemättömiin korkeuksiin.

Suomessa ollaan yllättäen tässä asiassa muita edellä – ja todennäköisesti vahingossa. Ei tarvitse kuin ostaa X-tran majoneesia saadakseen täysin kasvipohjaisen tuotteen. Sinappia, rapsiöljyä ja kasvikunnan jeesusteippiä eli muunneltua maissitärkkelystä. Voilá!

Itse kananmunan kopiointi haastaa jopa plagioinnin mestarit. Kiinalaiset ovat nähneet vaivaa tehdäkseen feikkimunia, joiden ravintoarvo on lähes olematon.

alt

alt

Tavallisessakin munassa on joukossa ripaus harhautusta. Kanan keltuaisen värjäykseen käytetään toisinaan Suomessakin lisärehuja, jotka sisältävät synteettisiä pigmenttejä kuten kantaskantiinia. Isommilla annoksilla saadaan aikaan amerikkalaisten suosimat, oranssinpunaiset keltuaiset.

Luonnollisesti keltuainen värjäyisi jos kana söisi runsaasti viherrehua, mutta teollisessa tuotannossa oiotaan mutkia.

Jos vakuuttavaa tekokananmunaa ei tiede kykene taikomaan, olisiko vielä jokin vaihtoehto munasta luopumisen sijaan? Entäpä jos munija olisikin aivokuollut kana? Ravintoletkuissa roikkuva höyhenpeitteinen järjestelmä, joka tuottaisi munia ilman stressiä. Brittiopiskelija simuloi aivokuolleiden kanojen kasvatusta Royal College of Art -oppilaitoksen taideprojektissa.

Ravintoletkuihin kytketyt kanat eivät kuulosta kovin kustannustehokkailta. Mutta silti... entä jos tulevaisuudessa hyllyyn vapaan kanan, virikekanan, free rangen ja luomukanan rinnalle saataisiinkin aivokuolleen kanan munia – Sinulle, jolle tietoisuus lisää tuskaa?

Ja sitten on vielä se viimeinen, ilmeisin vaihtoehto. Kenties vanhassa vain on vara - ja kana - parempi.

alt

alt